Inflectra Rapise – Tesztautomatizálás egyszerűen

?

Témakör

2021-02-19

A mostani bejegyzésünk egy sokak által ismert tesztautomatizáló programról szól, az Inflectra Rapise nevű appjáról. Mi ez a program és mire használható? Sokat hallottuk már azt a kifejezést, hogy automatizáció, de mit is jelent valójában? A definíció valahogy így szól: egy gép, berendezés, szerkezet, program, ami kiváltja a folyamatos emberi beavatkozás szükségességét egy folyamatban. Esetünkben egy szoftverről van szó, amit automatizálni szeretnénk tesztelés céljából, annak érdekében, hogy kiváltsa az emberi interakciókat a tesztelni kívánt alkalmazásban. Ebben a folyamatban kiváló partner a Rapise.

Hol, és milyen helyzetben alkalmaztuk?

testit_rapise

Az alkalmazással az egyik partnercégünknél találkoztunk először, ahol főleg mobil alkalmazás tesztelése során használtuk. A Rapise segítségével automatizált teszteket rögzíthetünk, majd számos mobileszközön játszhatunk le, akár Apple iOS, akár Android rendszeren. A program rugalmasságot kínál az alkalmazások teszteléséhez valós vagy szimulált eszközökön egyaránt. Az Appium egy opensource teszt framework, amely megteremti a kapcsolatot a program és a mobil között. Ezen az alkalmazáson keresztül lejátszhatóvá válik akár több eszközön is, ami lehet egy távoli végponton lévő fizikai mobil, vagy szimulátor is, nem kell feltétlenül az eszköz mellett ülnünk.
Esetünkben egy távoli felhővel kommunikáló alkalmazás teszteléséhez volt szükséges a Rapise. Ideális partnernek bizonyult a tesztelésben, a mobil alkalmazáson lévő folyamat tesztelésében, valamint a webes felület tesztelésében is, ami a mobil alkalmazással volt összekötve.

Milyen kihívásokat képes megoldani?

A mobilon való felvételhez és lejátszáshoz az alkalmazás drivereket használ. A driverek segítségével azonosítja például a képernyőn megjelenő elemeket, gombokat, görgetősávokat, képeket. Amikor az adott elemekkel interakciókat akarunk végrehajtani, a lejátszások szintén driverekkel történnek, például, ha egy gombot meg akarunk nyomatni vele.
Ezek a driverek szintén szükségesek a webes böngészőkhöz, vagy akár Windows-os appokhoz is, az elv ugyanaz, mint mobilon. Ezeket az elemeket a driver kezeli. Nekünk nem szükséges mély tudással rendelkeznünk ahhoz, hogy ezeket a hivatkozásokat előállítsuk, de szükség esetén akár manipulálhatjuk is őket. A program által egyszerűbben nevezhetjük el az objectet/objecteket. Ennek köszönhetően később könnyebben felismerhetjük őket, így számunkra egyszerűbbé teszi a kezelést, ezáltal hatékonyabban tudunk dolgozni. Minden ilyen hivatkozás szabadon szerkeszthető, ha esetleg egyedi megoldásra vágyunk, vagy a tesztesetünk igényli a közbeavatkozást. Ez a fajta széleskörű működés teszi igazán hatékonnyá a Rapise-t, ami egyszerre nyújt könnyű és gyors megoldást, de képes akár részletekbe menő pontossággal is működni.

Miben jobb, mint a többiek?

Itt mindenképpen meg kell említeni a legnagyobb találmányát a programnak, ami – ahogy ők mondják – a „szkriptmentes tesztelés”. Ez persze nem teljesen igaz, inkább azt mondanám, hogy a felület egyfajta vizuális szkript, nem igényli egy bizonyos szkript, vagy kód tudását, mivel gyakorlatilag egy Excel táblát látunk, amiben legördülő menüpontok vannak, ahonnan ki kell választani a használni kívánt elemeket. Ez így nagyon könnyűnek tűnik, és valóban is az, ha csak egyszerű dolgokat akarunk benne csinálni. Amennyiben komolyabb dolgokat akarunk elvégezni, ott már a JavaScript függvényeket kell segítségül hívnunk. Az elemek megtanulása, a felvételek készítése is automatizált. Ezek bizony nagyon hatékonnyá tudja tenni a munkát, mivel magától rögzíti az elemeket, amik akár később újra felhasználhatóak. Az intelligens lejátszás során a program automatán készíti el a szkriptet az általunk készített felvételből, a háttérben dolgozik, és ez a rész sem igényel a felhasználótól külön szaktudást. A lefutott tesztről részletes riport készül, amiben láthatjuk hol ment félre a tesztünk. Segítségünkre van az is, hogy a tesztet sok debug információval is kiegészíthetjük, és pontosabb képet kapunk az esetleges hibákról a generált riportban.

Mi az előnye?

  • Vizuális szkriptelés
  • JavaScript elérhető a komolyabb feladatokhoz
  • Nagyon gyorsan tanulható, nem szükséges hozzá programnyelv ismeret, elég egy alap logikai/szkriptelői tapasztalat
  • Nagyon gyors, kiváló support
  • Olcsóbb, mint a rivális termékek
  • Sokrétű felhasználhatóság (web, mobil, Windows app, API)

Konklúzió

A Rapise egy nagyon hatékony alkalmazás, amivel a tesztautomatizációba egy gyors és komfortos úton lehet beletanulni. Egyszerű használatával egy nagyobb célcsoportnak is elérhetővé válik az effajta tesztelési módszer, mivel a használatához nem feltétlenül szükséges programozói tudás, vagy programnyelv ismerete, de mégis képes ezen programok java részét kiváltani. Izgalmasnak hangzik? Szerencsére elérhető egy 30 napos ingyenes próbaverzió, így bárki, aki kedvet kapott hozzá kipróbálhatja. Rendszeres és folyamatos frissítések útján, egyre több izgalmas funkció kerül a programba. Tapasztalatból mondhatom, ha valami nincs benne a Rapise-ban, vagy hiányolunk egy-két feature-t, akkor a fejlesztőkkel egyeztetve akár mi magunk is tudunk az alkalmazás jövőjén alakítani, mert a fejlesztők nyitottak az új és hasznos ötletekre!

Ezek is érdekelhetnek